(+45) 26 11 61 43 jan@holmelund-jagtrejser.dk

Jagtrejse efter Marco Polo i Kirgisistan

0
Send Us An Enquiry
Send Us An Enquiry
Navn*
Email*
Din Besked*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

2902

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar til at rådgive dig og svare på dine spørgsmål.

(+45) 26 11 61 43

jan@holmelund-jagtrejser.dk

Holmelund Jagtrejser har  haft ganske mange danske jægere i Kirgisistan og mange af disse har hjembragt rigtig flotte trofæer af Mid Asian Ibex. Den største med 124 cm horn. Vi har erfaringerne, de troværdige kontakter og referencer, hvis du har behov for sådanne.

Magtforholdene i Kirgisistan er omskiftelige og under  en politisk omvæltning i 2009 mistede vi kontakten til vores oprindelige udbyder. Imidlertid lykkedes det atter i 2013, at få kontakt til denne udbyder igen, som jeg har flere personlige jagterfaringer sammen med og som jeg nærer den største tillid til.

Kirgisistan er er højt beliggende, Bishkek som er hovedstaden, er beliggende i ca. 2500 meter højde.

Det er lige udenfor hovedstaden Bishkek at du lander med flyet fra Moskva eller Istanbul.  Lufthavnen  fremstår som en hvilken som helst anden og kan forveksles med en vestlig lufthavn. Du kan købe de samme mærkevarer i taxfreeshoppene og ligesom alle andre steder og undre dig over, at priserne er tax-frie, for de er såmænd høje nok.

Landet er kulturelt delt mellem en muslimske og kristen tradition og har da også på det seneste været udsat for 2 borgerkrige. Den seneste krig sluttede i 2003 – 2004, efter at talebanere fra Afghanistan, der er beliggende 200 – 300 km fra Kirgisistan, invaderede Kirgisistan. Det lykkedes imidlertid regeringstropper stærkt understøttet af amerikanske militær at fordrive talebanerne fra landet. I landet ånder der nu tilsyneladende fred og ro.

Det er ingen hemmelighed at den sorte økonomi er stor, at bestikkelse og korruption er udbredt, men hvis man ikke ligefrem leder efter det, ser man i dagligdagen kun yderst venlige, imødekommende og gæstfrie mennesker.

Kirgisistan er den fattigste republik af de tidligere sovjetstater og kan ikke som sine naboer profitere at olie og gas forekomster i undergrunden. Landet forsøger at tjene lidt penge på udvindelse af guldforekomster, turister, men ikke mindst kvægbrug er af stor betydning for landets økonomi. Når man færdes i hovedstaden undres man til stadighed over alle de meget store vestlige biler som præger hovedstaden i dette meget fattige land, hvor man ude på landet til tider oplever at folk mistrives på grund af sult. Observationen bevidner en enorm ulighed mellem folk, som er ukendt og lidt skræmmende for os, der kommer fra en velfærdsstat.

Naturen i Kirgisistan er præget af de højtbeliggende øde sletter og de majestætiske bjerge som er ubeskriveligt smukke. Kirgisistan er et højt beliggende land og derfor er klimaet  tørt. Sommeren er lang og strækker sig hen på efteråret. Dog kan man risikere midt i oktober at nattemperaturerne kommer ned på minus 10 grader og med dagtemperaturer på kun 0 – 5 plusgrader. I december og januar kan der observeres kuldegrader ned til minus 30 grader celsius.

Basecamp er typisk beliggende i 3500 meters højde, hvorimod selve jagtudøvelsen typisk ligger højere op til 4200 meter over havet. Som jagtland er det især Mid Asian Ibex og Marco Polo-fåret som er attraktive jagtobjektet og artrene findes da også i stor antal.

På grund af højden er det en god ide at akklimatisere sig før anstrengelser. Det er en god idé at benytte sig af cykelshort for at forebygge en øm og rød røv under de mange timers ridning på hesteryg. Endvidere er det en god ide´at huske fugtighedscremer til forebyggelse af sprukne læber, neglerødder og fødder som følge af det tørre klima og endelig husk immodium til at sikre en stabil bakterieflora i maven.

Sluttelig vil jeg anbefale at du kender din riffels kuglebane ud til 400 meter.

I Kirgisistan er man 5 timer før os. Det vil sige, at du skal stille uret 5 timer frem ved ankomst.

Jagt på Marco Polo:

Bjergjagtens flotteste trofæ – Thian Shan-argalien – Marco Polo-argalien – Hume-argalien

Det mest attraktive trofæ i Verden,  er at hente hjem fra bl.a Kirgisistan. Nemlig Marco Polo vædderens fantastiske trofæ. Et typisk trofæ har horn med en længde på 110 til 125 cm. I 2001 blev der i Kirgisistan af en ungarer nedlagt formentlig verdensrekorden  med sine 171 cm lange horn. Imidlertid må vi konstatere at de største Marco Poloér er at nedlægge i nabo-landet Tajikistan.

Kirgisistan er kendt for at rumme mindst 3 forskellige argali-arter. nemlig Marco Poloen, Hume-argalien og Thian Shan-argalien

Trofæet fra Marco Polo-vædderen betragtes af mange som det absolut mest attraktive trofæ at erhverve. På en måde kan du sige, at du har realiseret dig selv som trofæ-jæger, med dette trofæ på væggen. En af årsagerne til denne absolutte top-status, skal findes i den massive skønhed og styrke, der stråler fra Marco Polo-trofæet, men også udfordringen, selve jagten, som finder sted i en højde på mellem 3500 og 4500 m. over havets overflade, kræver sin mand og er med til at udmærke trofæet.

Velankommen til Bishkek modtages du i lufthavnen af vores engelsk eller tysk-talende guide, som hjælper dig igennem tolden med dit våben. Hvis du ikke bruger en dag i Bishkek ( Kan anbefales), fortsætter rejsen i bil til Karakol ( 6 – 8 timer ) . Dagen efter fortsætter rejsen op i bjergene, hvor du i bil kører igennem et bjergpas i 4.500 meter højde. Rejsen fortsætter endnu et par timer, hvorefter du ankommer til en yderst komfortabel Base Camp beliggende ude i bjergene på kanten af en meget bred floddal der modtager vand fra en gletcher som du senere vil få i nærmere øjesyn

Jagten foregår i Naryn-regionen på grænsen til Kina i en højde på 3500 meter til 4200 meter over havets overflade. I dette område findes Marco Polo-argalien.  Thian Shan-argalien har en mørkere pels og basen på hornene er typisk mere massive end på Marco Poloen. Denne underart lever østligst i Kirgistan, tæt på grænsen til Kina og Kazakhstan. Hume-argalien som er marginalt mere spinkel, med knap så snoede horn, jages i Issyk-Kul-regionen.

For os danskere kræver højden, at vi tålmodigt lader os akklimatisere før vi begiver os ud på jagt. Derfor er der henlagt 1,5 til 2 dage til dette formål. På den måde forebygger du højdesyge og får samtidig lejlighed til at stifte et nærmere bekendskab med lejrens gæstfrie personale samt mulighed for at nyde lejrens faciliteter såsom sauna og varmt brusebad.

I en lille bæk tæt ved lejren er der ligeledes masser af pæne store ørreder, som man kan muntre sig med at fange, hvis man skulle have en flue eller spinderstang med.

På den modsatte side af dalen kan du lige ane to bebyggelse hvor der dels bor en yak-okse hyrde og en fåre hyrde. Begge kender bjergene som egen deres bukselomme og er din garanti for en succesfuld jagt, idet de fungerer som guider under jagten.

I betragtning af de lokale guides observationer har vi allerede valgt et jagtområde hvor vi ved at Marco Polo-argalien er talrig.
De første jagtområde ligger tæt på Base Camp, hvorimod det næste ligger længere inde i bjergene, men typisk også med en større bestand af Marco Polo end første område. Tilgangen til dette fjerne jagtrevir er ved hesteridning i 2 dage.

Hunt Camp indeholder det nødvendigste og ikke mere. En generator sørger for strøm, en kamin for varme, en kok for mad og en satellittelefon for hjælp hvis uheldet skulle være ude.

Dagen starter tidligt 2 – 3 timer før solen står op ved at vi på hesteryg begiver os op af bjergene. Når solen begynder at titte frem efterlades hestene og vi starter en pürsch på de spottede Marco Polo væddere. Ofte tager pürschen op til 3 timer.
Når man efter en halv dags hårdt slid endelig er kommet op hvor argalien burde være,  har de typisk flyttet sig, har fået fært af Jer eller har set Jer og så er det, at skudafstande på op til 300 meter ++ kommer på tale og det er nu, du skal vise dit værd som riffelskytte. Fast anlæg er der aldrig problemer med, så sædvanligvis er udfordringen ikke uoverstigelig. Og efter en velplaceret kugle oplever du en glæde og stolthed over det nedlagte bytte, som du vil mindes i resten af dit liv.

Argali-jagterne gennemføres typisk i perioden mellem midt oktober til midt november, hvor pelsen er flot og hvor fårene presses længere ned af bjergsiderne p.g.a. sne-dækket. Temperaturerne svinger mellem minus 20 om natten til plus 10 grader i dagtimerne.

 

Whats included in this tour?

Prisen: 14 dage med 10 dages jagt, kost & logi, engelsk talende tolk, veterinære certifikater, Cites, markprparering af trofæ,våbentilladelse, visa, al transfer, flybillet København – Bishkek/retur samt trofæafgift for en Marco Polo Argali eller Thian Shan Argali eller en Hume-argali. Prisen er baseret på dollarkursen den 24.09.2018.

I alt  Kr. 180.000

Whats not included in this tour?

  • Ophold og forplejning udenfor huntcamp, gebyr for transport af våben med flyet, rejseforsikring som kan tilkøbes, forsendelse af trofæ samt drikkepenge
Photos