Kirgisistan

Holmelund Jagtrejser har  haft ganske mange danske jægere i Kirgisistan og mange af disse har hjembragt rigtig flotte trofæer af Mid Asian Ibex. Den største med 124 cm horn. Vi har erfaringerne, de troværdige kontakter og referencer, hvis du har behov for sådanne.

Magtforholdene i Kirgisistan er omskiftelige og under  en politisk omvæltning i 2009 mistede vi kontakten til vores oprindelige udbyder. Imidlertid lykkedes det atter i 2013, at få kontakt til denne udbyder, som jeg har flere personlige jagterfaringer sammen med og som jeg nærer den største tillid til.

Kirgisistan er er højt beliggende, Bishkek som er hovedstaden, er beliggende i ca. 2500 meter højde.

Det er lige udenfor hovedstaden Bishkek at du lander med flyet fra Moskva.  Lufthavnen  fremstår som en hvilken som helst anden og kan forveksles med en vestlig lufthavn. Du kan købe de samme mærkevarer i taxfreeshoppene og ligesom alle andre steder og undre dig over, at priserne er tax-frie, for de er såmænd høje nok.

Landet er kulturelt delt mellem en muslimske og kristen tradition og har da også på det seneste været udsat for 2 borgerkrige. Den seneste krig sluttede i 2003 – 2004, efter at talebanere fra Afghanistan, der er beliggende 200 – 300 km fra Kirgisistan, invaderede Kirgisistan. Det lykkedes imidlertid regeringstropper stærkt understøttet af amerikanske militær at fordrive talebanerne fra landet. I landet ånder der nu tilsyneladende fred og ro.

Det er ingen hemmelighed at den sorte økonomi er stor, at bestikkelse og korruption er udbredt, men hvis man ikke ligefrem leder efter det, ser man i dagligdagen kun yderst venlige, imødekommende og gæstfrie mennesker.

Bishkek Kirgisistan er den fattigste republik af de tidligere sovjetstater og kan ikke som sine naboer profitere at olie og gas forekomster i undergrunden. Landet forsøger at tjene lidt penge på udvindelse af guldforekomster, turister, men ikke mindst kvægbrug er af stor betydning for landets økonomi. Når man færdes i hovedstaden undres man til stadighed over alle de meget store vestlige biler som præger hovedstaden i dette meget fattige land, hvor man ude på landet til tider oplever at folk mistrives på grund af sult. Observationen bevidner en enorm ulighed mellem folk, som er ukendt og lidt skræmmende for os, der kommer fra en velfærdsstat.

Naturen i Kirgisistan er præget af de højbeliggende  øde sletter og de majestætiske bjerge som er ubeskriveligt smukke. Kirgisistan er et højt beliggende land og derfor er klimaet  tørt. Sommeren er lang og strækker sig hen på efteråret. Dog kan man risikere midt i oktober at nattemperaturerne kommer ned på minus 10 grader og med dagtemperaturer på kun 0 – 5 plusgrader. I december og januar kan der observeres kuldegrader ned til minus 30 grader celsius.

Basecamp er typisk beliggende i 3500 meters højde, hvorimod selve jagtudøvelsen typisk ligger højere op til 4200 meter over havet. Som jagtland er det især Mid Asian Ibex og Marco Polo-fåret som er attraktive jagtobjektet og arterene findes da også i stor antal. Herudover kan der med held nedlægges sibirisk råbuk, ulv og bjørn.

På grund af højden er det en god ide at akklimatisere sig før anstrengelser. Det er en god idé at benytte sig af cykelshort for at forebygge en øm og rød røv under de mnage timer ridning på hesteryg. Endvidere er det en god ide´at huske fugtighedscremer til forebyggelse af sprukne læber, neglerødder og fødder som følge af det tørre klima og endelig husk imodium til at sikre en stabil bakterieflora i maven.

Sluttelig vil jeg anbefale at du kender din riffels kuglebane ud til 400 meter.

I Kirgisistan er man 5 timer før os. Det vil sige, at du skal stille uret 5 timer frem ved ankomst.